Jedzenie

Ciasteczka pomarańczowe – Orange biscuits

23 marca 2016

Lubię robić ciasteczka. Wykrawanie kształtów różnymi foremkami ma w sobie coś z dziecięcej zabawy. Podoba mi się też to, że można tak naprawdę na wszystkie święta robić te same ulubione ciasteczka i jedynie dopasowując foremki do okoliczności nadawać im właściwego charakteru. Tym razem zrobiłam pomarańczowe ciasteczka, lekko kwaskowate idealnie komponują się ze słodyczą białej czekolady i tęczowych cukrowych perełek. Czuć w nich wiosnę, święta i radość. A do tego są najzwyczajniej w świecie pyszne.

300 g mąki
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z połowy pomarańczy
100 g cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z pomarańczy
150 g zimnego masła

Polewa:

biała czekolada i perełki

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z pomarańczy, a kandyzowaną kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do suchych składników. Ucieramy z masłem. Na koniec zagniatamy z jajkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorąco rozsmarowujemy na ciasteczkach, a następnie posypujemy cukrowymi perełkami. Smacznego!

___

I like baking biscuits. Cutting out different shapes from the dough has something from children fun activities. I also like the fact, that you can actually bake your favourite biscuits for any occasion and if you have the moulds matching the holiday theme then it will be perfectly fine. This time I made orange biscuits. They are slightly sour so they superbly harmonize with the sweetness of white chocolate and  rainbow sugar pearls. You can feel spring, Easter and happiness.  In the end what is the most important thing they just taste great.

300 g flour

100 g crystallized orange rind

grated rind from an orange half

100 g icing sugar

1 egg

1 package of vanilla sugar

2 big tablespoons of orange juice

150 g cold butter

Glaze:

White chocolate and sugar pearls

In the bowl mix dry ingredients: flour, sugar, vanilla sugar. Grate the rind of an orange and crystalized one cut in smaller pieces. Add the rinds to the dry ingredients. Blend it with the butter. In the end crease with an egg and put the dough into the fridge for an hour. The next step is rolling up and cutting out the biscuits. Bake in 180 degrees without air flow for 10 minutes.

Melt the chocolate and when it is still hot put it on the biscuits. Sprinkle with sugar pearls. Enjoy!

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like