Jedzenie

Cytrynowe babeczki – Lemon muffins

1 czerwca 2016

To, że sama nie jem słodyczy nie znaczy, że innym nie upiekę. Ja się czuję lepiej bez cukru w moim życiu, ale wiem, że niektórych bardzo przyjemnie można tak uszczęśliwić. Dni powoli robią się już letnio-wakacyjne, więc i babeczki wpasowują się w słoneczną aurę. Jogurt nadaje im wilgoci i lekkości, a cytryna smaku lata. Przepis na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Zdecydowałam się posypać je tylko cukrem pudrem. Z lemon curdem i bezą muszą już być super słodkie, a ja chciałam, żeby zamiast wytrawnego deseru idealnie nadawały się na szybkie śniadanie, kiedy jedyne na co masz czas to złapać w biegu babeczkę. Ci co jedli mówią, że są pyszne 🙂

Just because I don’t eat sweets it doesn’t mean I won’t make them for others. I feel much better without sugar in my life, but I know that baking someone a tasty treat can easily make this person really happy. The days slowly become really like summer and holidays, so these muffins fit the sunny  vibe. The yoghurt makes them really soft and the lemon gives them a summer taste. I have used the recipe from Moje Wypieki site. I decided to just sprinkle a little bit of icing sugar on top. They must be great with the lemon curd and the meringue, but I wanted them to be an easy to grab and go breakfast when you are really in a rush. The people who had them said they are really tasty 🙂

Składniki na 12 – 14 babeczek:

120 g masła

170 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

280 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

170 g jogurtu naturalnego lub greckiego

skórka otarta z 2 cytryn

świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku nadal ucierając. Do masy dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jogurt i sok oraz skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy łyżką. Pieczemy w 165ºC bez termoobiegu 25 minut lub do momentu, w którym drewniany patyczek po wyciągnięciu z babeczki będzie suchy.

 

The ingredients for 12-14 muffins:

120 grams of butter

170 grams of icing sugar

3 eggs

280 grams of flour

2 teaspoons of baking powder

170 grams of natural yoghurt

zest from two lemons

freshly pressed juice from half of a lemon

Blend the butter with sugar. Then add eggs one by one still blending. Add the sieved flour with the baking powder. Slowly mix it with a spoon. Add the yoghurt, lemon zest and juice. Mix it again with a spoon. Bake in 165ºC (without the fan oven mode) for 25 minutes or utill the wooden stick will be dry after taking it out of the muffin.

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like