Jedzenie

Dietetyczny sernik z malinami – Diet cheesecake with raspberries

23 kwietnia 2016

Nie mam jakiejś szalonej obsesji na punkcie jedzenia tylko tego co zdrowe, niskokaloryczne, odtłuszczone i jak najbardziej naturalne. Ale po odstawieniu słodyczy już trzy miesiące temu, wszystko wydaje mi się za słodkie. Kupione ciasta, soki, smakowe latte. I możecie wierzyć lub nie, ale mnie po prostu bardziej smakują takie lekkie desery. A poza tym mam jakąś dziką radochę, jak wiem, że mogę zjeść ciut więcej takiego deseru zupełnie bezkarnie.

  • ok. 16 małych biszkoptów (tyle ile potrzeba by wyłożyć dół waszej formy)
  • 750 g serka homogenizowanego naturalnego z obniżoną zawartością tłuszczu
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 10 tabletek stewii rozpuszczonych w odrobinie mleka
  • 250 g malin (u mnie mrożone)
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny 20 g

W misce mieszamy serek homogenizowany z mlekiem, stewią, aromatem waniliowym i rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. Dajemy tej masie chwilę w lodówce żeby stężała. Wykładamy formę biszkoptami (prostymi, bez żadnego cukru na wierzchu). Masę z lodówki zamieszałam trzepaczką, żeby była jeszcze lżejsza w konsystencji. Wylewamy masę na biszkopty i układamy maliny. Chłodzimy. Zjedzone tego samego dnia ciasto będzie miało przyjemnie kontrastujące z masą sernikową chrupiące biszkopty. Następnego dnia będziemy mieli wrażenie, że bazą sernikową był miękki biszkopt. Tak i tak jest pysznie.

___

I don’t have this crazy obsession about healthy food containing just few calories, low fat and only natural products. But since I quitted eating sweets three months ago now everything seems to be too sweet for me.  Bought cakes, juices and flavored latte. You can believe it or not but now I just really like the light desserts much more. And I feel deep and joyful satisfaction when I can eat a bigger portion without any regrets.

  • 16 sponge fingers (as many as you need to put fill the bottom of your baking form)
  • 750g cream cheese (low fat)
  • 200ml rice milk
  • 10 stevia tablets dissolved in milk
  • 250g raspberries (I used frozen ones)
  • vanilla flavor
  • 20g gelatin

In a bowl we mix together the cheese with milk, stevia, vanilla flavor and gelatin dissolved in hot milk. We give it some time in the fridge to gel. Put the sponge fingers (without any sugar on top) on the bottom of your baking form. Put the cheese mixture from the fridge and add the raspberries on the top. Keep it in the fridge for some time. When you eat it the same day the sponge fingers’ crunchiness will nicely contrast with the softness of cheese. And if you have it for a dessert the next day the whole thing will be heavenly soft. It will be delicious anyway.

 

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like