Jedzenie

Ekspresowe zawsze miękkie pierniczki

26 grudnia 2015

Zawsze na początku adwentu zaczynam intensywnie myśleć – no tak, zaraz trzeba upiec pierniki, żeby do świąt zmiękły. Potem okazuje się, że już trzecia świeczka na wieńcu adwentowym płonie w pełni, a ja nie upiekłam ani jednego pierniczka. W tym roku dodatkowo do domu wracałam dopiero dwa dni przed wigilią, więc raczej nie planowałam przewozić puszek pierników ze Szwajcarii do Polski.

Z tego przepisu nie dość, że ciasto do wycinania pierniczków ma fantastyczną konsystencję i można bawić się nim jak ciastoliną, to pierniczki nie twardnieją i nie potrzebują tygodni żeby zmięknąć. Są gotowe do jedzenia od razu i takie smaczne już pozostają.

Przepis jest idealny jeśli powoli kończą Wam się świąteczne pierniczki, a macie ochotę na więcej.

700 g mąki pszennej
4 duże jajka
260 g cukru pudru
200 g masła lub margaryny do pieczenia
200 g łagodnego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski – największej jaką macie w domu bo tej masy wyjdzie sporo. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a w szklance roztrzepujemy widelcem jajka. Następnie mieszamy wszystko razem. Masa najpierw wyjdzie kleista i mokra wtedy dosypujemy po trochu mąki do momentu kiedy będziecie mieli w rękach idealną ciastolinę.

Wycinamy pierniki i pieczemy w 180ºC ok. 8 minut w zależności od grubości jakiej będą wasze pierniczki.

 

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like

  • to rewelacyjna sprawa dla tych mało cierpliwych…nie trzeba dniami i godzinami czekać aż zmiękną!przepis warty zapamiętania!
    życzę wesołej reszty świąt i miłych chwil w Polsce!
    dawna uczennica ,,od angielskiego”…- B. ❤

    • Mademoiselle Polonaise

      Już niedługo ten przepis będzie znów jak znalazł! Dziękuję za pierwszy miły komentarz:)