Jedzenie

Maślane ciasteczka

20 stycznia 2016

Największą radość sprawiają wypieki, którą są proste, szybkie i zawsze wychodzą. Takie, które w chwili spadku cukru w organizmie lub temperatury atmosfery w domu można szybko zrobić i szczęście wraca do swojego normalnego poziomu. Wypieki, w które można zaangażować dzieci, chłopaka z dwiema lewymi rękami (albo dziewczynę, żeby mnie nikt o kulinarna dyskryminację mężczyzn nie posądził) i marudzącą na kupne słodycze babcię (swoją drogą – ma kobiecina rację). Czasem tak jest, że ssie Cię już w żołądku i jesteś głodny, ale wiesz… tak głodny na słodkie. I kupujesz te super maślane ciastka o super domowym smaku. I z każdym przeżuwanym kęsem czujesz, że to jednak nie jest to. A poniżej przepis na dokładnie to, czego szukasz w maślanych ciastkach.

 

70 dag mąki pszennej

3 jajka

40 dag masła

20 dag cukru pudru

wyciśnięty sok z jednej cytryny

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy w rękach z mieszanką mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. W szklance roztrzepujemy widelcem jajka, które razem z  sokiem z  cytryny dodajemy do utartej masy. Zagniatamy. Jeśli ciasto klei nam się za bardzo do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ulubionymi foremkami ciasteczka. Układamy na blasze i pieczemy w 175 stopniach około 6-8 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego!

P.S. Ciastka na białym talerzu mają nieco bardziej chropowatą strukturę, bo do nich pokusiłam się dodać płatki migdałów pokruszone w rękach. Ciasteczko nie wychodzi może gładkie w strukturze, ale za to poczuć takiego migdała na języku to sama przyjemność. Także – płatki migdałowe opcjonalnie.

 

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like