Jedzenie

Mini jabłeczniki – Mini apple pies

9 października 2016

Jedną z pozytywnych stron jesieni jest fakt, że stanie przy piekarniku nie odstrasza. Wręcz przeciwnie lgniemy do jego ciepła, a tym bardziej do pyszności, które możemy w nim przygotować. Uwielbiam szarlotkę, ale jest to jedno z tych ciast, którymi ciężko się dzielić, bo choćby już przy krojeniu tracą swój piękny wygląd i najzwyczajniej w świecie kruche ciasta się sypią. Postanowiłam więc zrobić mini jabłeczniki w formach na muffiny.

Utarłam w rękach masło z cukrem, a następnie dodałam mąkę i jajka. Doły foremek wymościłam ciastem o grubości około pół centymetra. Resztę ciasta zagniotłam w kulę i włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Dokładnie na tyle samo minut formy ze spodem naszej szarlotki włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wcześniej na patelni usmażyłam jabłka pokrojone w kostkę z cynamonową przyprawą do szarlotki. Na upieczone spody nałożyłam usmażone jabłka. Kulę z zamrażalnika starłam na tarce i od serca przysypałam tym ciastem jabłka. I z powrotem do piekarnika na 15 minut. Najlepsze są na ciepło. Idealnie by było z waniliowymi lodami. Ale bez też cieszą podniebienie. I to niejedno.

Składniki:

1 szklanka brązowego cukru

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

250 gram masła

2 jajka

cztery/pięć jabłek

przyprawa do szarlotki

One of the autumn advantages is the fact that standing near the warmed oven doesn’t frighten us anymore. On the contrary the warmth and goodies from it are very appealing to us. I love the apple pie, but it is one of the cakes that is really difficult to share with others. Because just cutting it, makes it fall apart because of  its crumbliness. I decided to make my own mini apple pies in the muffin forms.

I blended the butter with the sugar in my hands. Then I added the flour and eggs. I put half a centimeter of dough on the bottom of the forms. The rest I put into the freezer for 15 minutes. Exactly for the same amount of time I put the forms with the dough into the oven heated up to 180 degrees. Earlier I fried the apples chopped into small cubes with a little bit of apple pie spice. I put the apples on the baked bottoms. I grated the dough from the freezer and put quite a lot on the apples. I baked everything again for 15 minutes. They are the best when they are still warm. Ideally with a scoop of vanilla ice cream. Without it they are delicious too. 

Ingredients:

1 glass of brown sugar

2 glasses of wholegrain flour

250g of butter

2 eggs

four/five apples

apple pie spice

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like