Jedzenie

Tort bezowy – Meringue cake

13 czerwca 2016

Tort bezowy jest prosty do zrobienia, ale dość czasochłonny ze względu na ilość czasu jaką zajmuje wysuszenie płatów bezowych. Ja swój zrobiłam jako tort urodzinowy i z malin na górze ułożyłam serce. Jak ozdobicie swoje torty i jakich owoców sezonowych użyjecie zależy jedynie od Was. Polecam go, bo smakuje obłędnie i robi wrażenie.

Płaty bezowe

5 białek

250 g cukru pudru

szczypta soli

Krem

500 g serka mascarpone

500 ml słodkiej śmietanki 30%

2 łyżeczki soku z limonki

400 g malin

W suchej i czystej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy mamy już sztywną pianę dodajemy do niej stopniowo cukier aż uzyskamy lekko błyszczącą i sztywną masę. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średniej szerokości ok. 22 cm. Piekarnik ustawiamy na 90 stopni i termoobieg. Okręgi wypełniamy po równo masą na bezy. Ja suszyłam około 3,5 godziny. Płaty pozostawiamy do wystygnięcia, nie zaszkodzi im też poleżenie w piekarniku po jego wyłączeniu. Serek mieszamy z cukrem i sokiem z limonki. Śmietankę ubijamy i przekładamy do sera. Mieszamy ręcznie do uzyskania jednolitego kremu. Na paterze kładziemy bezę i smarujemy kremem, na którym gęsto układamy maliny. Drugą bezę od spodu smarujemy kremem i przykrywamy pierwszą warstwę. Smarujemy kremem wierzch tortu i dowolnie dekorujemy owocami. Tort najlepszy jest tego samego dnia, później w lodówce rozmięka i nie robi już takiego wrażenia. Płaty i krem można przygotować sobie dzień wcześniej, a w dniu serwowania poskładać to wszystko w całość. Smacznego!

The meringue cake is quite easy to do, but is also very time-consuming, because of the time that is needed to dry the meringue. I did mine as a birthday cake and decorated it with a raspberry heart. How you will decorate your cakes and which seasonal fruits you will use is totally up to you. I strongly recommend you this cake, because it tastes awesome and is impressing.

Meringue

5 egg whites

250 g icing sugar

a pinch of salt

Cream

500 g mascarpone cheese

500 ml sweet cream 30%

2 teaspoons of lime juice

400 g raspberries 

We whip the egg whites in a clean and dry bowl with a pinch of salt. When our whites are stiff we slowly add the sugar and still whip until it is shiny and stiff. On the backing paper we draw two circles. Each of them should be about 22 cm in a diameter. We set oven for 90 degrees with the air flow. Fill the circles with the whites with sugar. I dried mine for about 3,5 hours. We leave them to cool down. They can even stay in the oven while it will be cooling down. Mix the mascarpone cheese with sugar and lime juice. Whip the sweet cream and add it to the cheese. Mix it with a spoon until you have a nice cream. Put the first meringue on the cake stand and put the cream on it and then the raspberries. Put some cream on the bottom of the second meringue and put it on the first layer. Put the cream on the top of the cake and decorate it with raspberries. The cake is the best the same day you make it. If you need to you can always prepare the meringue and the cream separately the day before and on the day you want to serve it you can put it all together.  Enjoy!

Podziel się z innymi:
0

You Might Also Like